Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi jajeczno-pomidorowe

Składniki:
Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 25 dag zmielonego twarogu
  • 5 dag margaryny lub masła

Farsz:

  • 5 jaj
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • pęczek koperku (można zastąpić inną zieleninką)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mąkę i margarynę posiekać na stolnicy, dodać twaróg i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość mniej więcej 3 mm i wyciąć krążki spodkiem od szklanki.
4 jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i posiekać w niezbyt drobną kostkę.
Koperek (czy też jakąś jego alternatywę) także posiekać.Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu.Posiekane jajka, koncentrat pomidorowy, koperek i cebulę połączyć i dobrze rozetrzeć. Dodać surowe jajo, doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz zamieszać.
Nałożyć farsz na krążki ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi kłaść na mocno rozgrzany w głębokiej patelni olej i usmażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej smakują z jakąś pikantną surówką.

Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Julianna Staszyńska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *