Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieróg z mięsem Magdy


Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki śmietany
  • sól

Nadzienie:

  • ok.1 kg posiekanego surowego mięsa (wołowe, wieprzowe lub baranie – mogą być wszystkie te gatunki)
  • 10 dag pieczarek lub innych grzybów
  • 4 łyżki posiekanej cebuli
  • pół szklanki tartego sera
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Do smarowania pieroga:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka


Sposób przyrządzenia:

Przygotować nadzienie. Grzyby oczyścić, drobno posiekać, wymieszać z innymi składnikami i zagnieść, aby uzyskać spoistą masę. Ciasto rozwałkować na dwa cienkie prostokąty, z brzegów ukroić kilka pasków, które potem będą służyły do ozdoby pieroga. Na jednym z prostokątów ułożyć spłaszczony wałek z nadzienia, przykryć drugim prostokątem, zlepić brzegi, na wierzchu ułożyć ozdobnie kratkę z wąskich pasków ciasta. Całość posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 min, aż pieróg nabierze ciemnozłotego koloru. Podawać z kwaśną śmietaną i dżemem borówkowym.
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Magdalena Bojsza


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *