Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernikowe choinki

Składniki:

  • szklanka miodu
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu lub margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • przyprawa do pierników
  • sól

    Sposób wykonania:

    Miód razem z tłuszcze m wrzucić do rondelka i rozpuścić po czym zestawić z ognia i ostudzić.
    Wówczas dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, sok i skórkę z cytryny, przyprawą do pierników oraz szczyptę soli.
    Całość dokładnie wyrobić i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia ciasto rozwałkować i foremkami w kształcie choinek wykroić ciasteczka.
    Ułożyć je na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *