Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik z jabłkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1szklanka cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 szklanka startych jabłek,(odcisnąć sok)
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki rodzynek
  • 0,1 litra rumu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • kilka płatków migdałów do posypania

Sposób wykonania:

  1. Rodzynki namoczyć w rumie. Potem rum można wypić:-)
    Jajka zmiksować z cukrem, nadal miksując dodawać do masy kolejno olej,
    śmietanę, miód, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do pierników.
    Na koniec dodać jajka, skórkę z cytryny, osączone z rumu rodzynki i
    wymieszać łyżką.
    Formę do pieczenia posmarować margaryną i wysypać tartą bułką, wlać
    cisto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec około 1 godziny w temp.180 stopni.
    Po wystudzeniu i wyjęciu z formy polać polewą według własnego
    gustu,(może być mleczna) i posypać po wierzchu płatkami migdałów.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monika Stelmasiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *