Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik ucierany

Składniki:

  • mąka pszenna 1 kg
  • cukier 40 dag
  • miód 1/2 kg
  • masło 1 kostka
  • cukier 40 dag
  • jajka 10 sztuk
  • przyprawa do pierników 1,5 opakowania
  • soda oczyszczona 2 dag
  • tłuszcz do smarowania blaszki 2 dag

    Sposób przyrządzenia:
    Z 40 dag cukru i 10 łyżek wody należy przygotować karmel podgrzewając
    składniki w garnku. Miód należy podgrzać w garnuszku wraz z przyprawą do
    pierników i przestudzić. Masło należy utrzeć na gładka masę z pozostałym
    cukrem- 40 dag. Ucierając należy dodawać żółtka jaj. Do tak utartej masy
    należy dodać płynny miód i przygotowany z cukru i wody karmel. Z białek
    jaj należy ubić sztywna pianę. Do masy należy dodać mąkę przesianą przez
    sito i sodę oczyszczoną. Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać.
    Tak przygotowane ciasto należy przelać do wysmarowanej masłem i
    wysypanej mąką pszenną brytfanny. Ciasto piec przez około godzinę w
    piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *