Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik Beaty

Składniki:

  • 50 dag mąki krupczatki
  • 30 dag miodu
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

  1. Miód rozpuścić po czym odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem, gdy masa będzie biała, dodać śmietanę, całość dokładnie wymieszać.
    Następnie dodać miód, przyprawę do pierników oraz mąkę przesianą z sodą.
    Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
    Przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1 godz.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Beatę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *