Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierniczki swiąteczne

Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawa do piernika
3 łyżki masła
2 jajka

Sposób przyrządzenia:
Masło z miodem i cukrem rozgrzać w garnku, aby był płynny – mąkę, sodę, przyprawę do piernika, 1 jajko i żółtko wymieszać w misce i dolewać rozgrzany miód z masłem i cukrem, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i foremkami albo szklanką wycinać figurki, kółka – wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i posypaną bułką tartą, a poszczególne pierniczki wysmarować roztrzepanym białkiem – można udekorować do woli np. połówkami orzecha piec w piekarniku ok. 200 stopni C.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *