Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierniczki Ilony

Składniki:

  • mąka 1 kg
  • miód 60 dag
  • cukier 20 dag
  • cukier 40 dag
  • jajka 4 sztuki
  • soda oczyszczona 2 dag
  • przyprawa do pierników 1 opakowanie

    Sposób przyrządzenia:
    Z cukru i 10 łyżek wody należy przygotować karmel podgrzewając cukier z
    woda w garnuszku. Miód należy przelać do garnuszka i dodać do niego
    przyprawę, dokładnie wymieszać i zagrzać, odstawić do przestygnięcia.
    Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną na stolnicy, dodać masło rozpuszczone
    na ogniu, całe jajka, miód oraz przygotowany karmel, wszystko dokładnie
    wymieszać ze sobą i wyrobić ciasto. Ciasto należy rozwałkować na grubość
    1 cm i wycinać ciasteczka. Ciasteczka należy piec na wysmarowanej
    tłuszczem i wysypanej mąką pszenną blaszce przez 25 minut. Piekarnik
    należy nagrzać do 180 stopni.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *