Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piegusek

Składniki:
– 40 dkg mąki (2 szklanki),
– 25 dkg margaryny,
– 35 dkg cukru (1 1/2 szklanki),
– 4 jajka,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– szklanka mleka,
– szklanka maku,
– tłuszcz i tarta bułka do formy.

Wykonanie:
Mleko zagotować z margaryną i ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wlać mleko z rozpuszczoną margaryną, wsypać mak. Ubić pianę z białek i połączyć z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Piec około 45 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *