Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piegi z nadzieniem z kaszy i ziemniaków

Ciasto:

 

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • sól
  • woda

     

    Nadzienie:

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • szkl. startych surowych ziemniaków
  • 30 dag wędliny

 

 

Sposób wykonania:
Mąkę razem z solą przesiać na stolnicę po czym wyrabiając dolewać stopniowo wodę, aby powstało elastyczne ciasto pierogowe.
Następnie wędlinę pokrojoną w kostkę przesmażyć na patelni, wówczas dodać kaszę oraz ziemniaki.
Całość dokładnie wymieszać i smażyć do zgęstnienia masy, wówczas doprawić obficie solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia.
W między czasie ciasto rozwałkować i wyciąć kółka szklanką.
Na każdym kółku rozłożyć nadzienie i formować pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie.
Przed podaniem można polać roztopionym masłem z podsmażoną cebulką.

Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Martyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *