Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony sandacz Weroniki

Składniki:

  • 1 kg sandacza
  • 25 dag słoniny
  • 5 dag starego chrzanu
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • posiekana zielenina

Sposób wykonania:

  1. Sandacza przekroić wzdłuż na pół, usunąć kręgosłup po czym pokroić na ukośne kawałki, które skropić sokiem z  cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
    W między czasie chrzan utrzeć razem z żółtkami i posiekaną zieleniną.
    Następnie posmarować wewnątrz rybę i obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać nitką.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec. Przed podaniem usunąć nitkę i plasterki słoniny.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez  Weronika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *