Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony pstrąg Dagmary

Przepięknie pachnący, aromatyczny pstrąg. Musisz wypróbować ten przepis. Do przyrządzenia tej ryby potrzebujesz: cytryny, masła, natki pietruszki, przypraw i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 2 średnie pstrągi
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Sposób wykonania:

  1. Ryby dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Oprószyć je wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem.
    Do środka każdej z ryb włożyć kawałek masła.
    Włożyć również po kilka gałązek natki pietruszki.
    Na wierzchu zrobić kilka nacięć.
    Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki.
    Włożyć je w nacięcia na rybie.
    Tak przygotowane ryby ułożyć na folii aluminiowej posmarowanej oliwą z oliwek.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *