Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony kurczak Karoliny

Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na kurczaka to idealnie trafiłeś. Pieczony kurczak Karoliny to nasza dzisiejsza pozycja. Lista zakupów: kurczak, czosnek, cebula, majeranek i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kurczak w całości
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl wody do podlania kurczaka
 

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Obraną cebulę posiekać.
    Wrzucić razem do miski po czym dodać jeszcze majeranek, ostrą i słodką paprykę oraz kolendrę.
    Zalać całość oliwą z oliwek.
    Dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć kurczaka wewnątrz i zewnątrz.
    Wstawić go do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie przełożyć go do brytfanny do pieczenia.
    Podlać  szklanka wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
    Piec około 1,5  godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *