Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony koper włoski z masłem czosnkowym i wermutem

Bardzo szybkie danie. Jest lekkie w smaku i świetnie pasuje do każdego mięsa lub ryby.

Składniki:


• 3 duże główki włoskiego kopru,
• ząbek czosnku drobno posiekany,
• 3 duże łyżki masła,
• ok. pół l. wermutu, można użyć białego wina,
• sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 225 C. Oczyścić koper odkrawając części o zmienionym kolorze, odciąć listki z góry, ale nie wyrzucać. Pokroić na 4 lub więcej plastrów poziomo. Wszystkie składniki (prócz lisków kopru) włożyć do brytfanki.
Zmoczyć papier do pieczenia i odcisnąć, następnie ciasno pokryć nim koper. Tworząca się para pod papierem spowoduje wytworzenie się świetnego smaku. Piec ok. 20 min. do miękkości. Posypać listkami kopru.
4 porcje, przygotowanie 5 min, + 25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *