Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony boczek z morelami

Składniki:

  • 2 kg surowego chudego boczku bez kości
  • 6 ząbków czosnku
  • 20 dkg suszonych moreli
  • 4 cienkie pory/ białe części/
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Por obrać, posiekać na kawałki, czosnek  posiekać. Morele namoczyć w  zimnej wodzie na 30 minut. Boczek  opłukać, zalać  wrzątkiem, gotować około 20 minut. Przełożyć  do brytfanki, naciąć skórę, oprószyć sola i pieprzem do smaku, dodać  por i morele, posypać czosnkiem. Mięso piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C, co jakiś czas podlewać wywarem z mięsa w którym się gotował. Boczek  przełożyć na patelnię i zrumienić  na patelni na silnym ogniu. Podawać z ziemniaczkami i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *