Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony boczek Adama

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów. Tym razem przepis na pieczony boczek Adama. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: boczku, majeranku, czosnku oraz oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg boczku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Dodać do niego oliwę z oliwek oraz majeranek.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Dodać sól i pieprz do smaku po czym natrzeć powstała marynatą boczek.
    Następnie przełożyć go do naczynia żaroodpornego.
    Dodać jeszcze listek laurowy i ziele angielskie.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć boczek z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    Piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *