Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone żeberka Dominika

Zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? Wykonaj przepis na znakomite żeberka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, miodu, musztardy oraz sosu sojowego.    
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wódki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przełożyć miód razem z musztardą.
    Dodać jeszcze ocet winny oraz sos sojowy.
    Wlać jeszcze wódkę i wrzucić rozmaryn.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować około 2-3 godzin.
    Im dłużej będziemy marynować mięso tym lepiej.
    Po tym czasie wstawić żeberka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *