Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone udka z kurczaka Patryka

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Pieczone udka z kurczaka Patryka. Lista zakupów: udka z kurczaka, czosnek, miód i ketchup. 
 

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz
 
 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki przelać miód.
    Dodać ketchup oraz olej.
    Dokładnie wymieszać.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować około 2-3 godzin.
    Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *