Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone świąteczne jabłka Haliny

Przepięknie pachnące korzenne jabłka. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jabłek, płatków migdałowych, goździków i przyprawy korzennej. 
 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 50 g masła niesolonego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 goździki
  • 100 g cukru 
  • 75 g rodzynek
  • przyprawa korzenna
  • 2 łyżki brandy 
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ pomarańczy 

Sposób wykonania:

  1. Jabłka dokładnie umyć.
    Ściąć  z nich czubki i delikatnie wydrążyć miąższ.
    Usunąć gniazda nasienne a do miąższu dodać płatki migdałowe, goździki oraz rodzynki.
    Następnie wlać jeszcze brany oraz sok z cytryny i pomarańczy.
    Dodać masło i całość dokładnie wymieszać.
    Powstałym nadzieniem wypełnić wnętrza jabłek.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *