Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone śledzie z bazylią

Składniki:

  • 80 dag śledzi
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

    Sos:

  • 20 dag pomidorów
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Śledzie wypatroszyć po czym skropić sokiem z cytryny wewnątrz i zewnątrz oraz oprószyć solą i pieprzem.
    Następnie ponacinać w poprzek i posmarować olejem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnik i piec ok. 10-15 min.
    W między czasie ocet winny wymieszać razem z oliwą i drobno pokrojonymi pomidorami obranymi ze skórki.
    Dodać jeszcze posiekane listki bazylii i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Upieczone śledzie wyjąć z piekarnika, polać sosem i od razu podawać.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *