Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone pałki z kurczaka Cecylii

Wypróbuj przepis na mocno soczyste pałki z kurczaka pomysłu Celiny. Aby je wykonać będziesz potrzebować: pałek z kurczaka, czosnku, cebuli i miodu. 
 

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki whisky 
  • 1 łyżeczka startego imbir
 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. 
    Cebulę obrać i drobno posiekać.
    Wrzucić do miski.
    Dodać do niej obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Następnie wlać sos sojowy, whisky i ocet ryżowy.
    Dodać jeszcze miód i starty imbir.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć pałki z kurczaka.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia przełożyć mięso do worka do pieczenia razem z marynatą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *