Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone kulki ziemniaczane z wędzonką

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • ½ szkl startej bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 10 dag wędzonki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i zemleć.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć bułkę tartą.
Wówczas zdjąć ją z ognia i dodać roztrzepane jajko, śmietanę mąkę, pokrojoną wędzonkę oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do ziemniaków.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki z powstałego ciasta uformować wałek.
Odcinać od niego małe kawałki, które formować w kulki.
Przełożyć je na blasze wysmarowaną tłuszczem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *