Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone jabłka z bakaliami

 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki konfitury
  • garść rodzynków
  • garść płatków migdałowych
  • ½ szkl orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

  1. Z jabłek odciąć „czapeczki” po czym delikatnie wydrążyć miąższ z jabłek.
    Następnie do orzechów dodać masło, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę wody.
    Całość dokładnie zmiksować na jednolitą pastę.
    Do wnętrza jabłek włożyć nap oczątku po łyżeczce konfitury i przykryć ją masa orzechową.
    Przełożyć jabłka na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
    W między czasie na suchej patelni zarumienić migdały oraz rodzynki i przed podaniem posypać nim jabłka oraz oprószyć jeszcze cynamonem.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *