Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona wątroba wołowa

Składniki:

  • 800 g wątroby wołowej
  • 150 g słoniny
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • 1 szkl. mleka
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1 kieliszek śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wątróbkę zalać mlekiem gdy namoknie odsączyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i wstawić do lodówki na 1 godz.
    Po tym czasie naszpikować wątróbkę słoniną pokrojoną w grube słupki.
    Przełożyć wątróbkę do brytfanny i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 min.
    W trackie pieczenia polewając winem i sosem z pieczenia.
    Następnie przed samym podaniem wlać do wątróbki śmietanę wymieszaną z  mąką, solą oraz pieprzem i podgrzać.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *