Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona ryba z wysp

 

Składniki:

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 400 g pomidorów z puszki w zalewie
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 4 filety dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • 1/3 zkl okruchów suchej bułki
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebule oraz czosnek, wówczas wlać wino, dodać pomidory razem z zalewą, natkę, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut.
W między czasie filety przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Skropić je sokiem z cytryny po czym zalać je sosem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 10-15 minut.
Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 220 stopni, posypać wierzch okruchami chleba i piec kolejne 15 minut.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *