Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z kurczaka Olka

Kurczak wcale nie musi być nudny! Wypróbuj nasz przepis na soczystą pierś z kurczaka. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz oprócz mięsa: miodu, majeranku, oliwy z oliwek i czosnku. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej miód oraz sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i rozmaryn.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i przełożyć na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *