Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z kurczaka Marty

Znakomite przepisy na kurczaka. Musisz je wypróbować. Dziś przepis na pieczoną pierś z kurczaka przepisu Marty. Przepis zawiera: pierś z kurczaka, czosnek, imbir oraz sos sojowy.  
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do oliwy z oliwek.
    Dodać olej rzepakowy oraz sok z cytryny.
    Dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze imbir, ostrą paprykę i sos sojowy.
    Z racji tego, że dodaliśmy już sos sojowy, nie używać już soli, gdyż marynata może wyjść za słodka. 
    Na koniec doprawić jeszcze marynatę pieprzem i włożyć do niej mięso.
    Marynować kilka godzin.
    Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *