Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z kurczaka Grażyny

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na soczystą pierś z kurczaka? Wypróbuj przepis Grażyny. Przepis zawiera: pierś z kurczaka, oliwę, ocet balsamiczny, czosnek. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki wlać oliwę.
    Dodać do niej ocet balsamiczny, sos sojowy oraz miód.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. 
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *