Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z indyka Marty

Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych podaj im pyszną i mocno soczystą pieczoną pierś z indyka przepisu Marty. Przepis zawiera: pierś z indyka, majeranek, tymianek oraz czosnek.   
 

Składniki:

  • ½ kg piersi indyka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do oliwy.
    Wrzucić pokruszone listki laurowe po czym dodać jeszcze tymianek i majeranek.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć pierś z indyka.
    Odstawić na kilka godzin, aby mięso przegryzło się z przyprawami.
    Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *