Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona makrela z rodzynkami

 

Składniki:

 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2/3 szkl okruchów świeżej bułki
  • 55 g rodzynków
  • 2/3 szkl orzeszków piniowych
  • starta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 4 sprawione makrele
  • cząstki cytryny

Sposób wykonania;
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebule wówczas zdjąć z ognia i dodać do niej okruchy chleba, orzeszki, rodzynki, koperek, skórkę z cytryny, pietruszkę, jajko oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać.
Powstały farszem napełnić wnętrze makreli.
Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na koniec każdą rybę naciąć kilku miejscach nożem i posmarować oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 30-45 minut.
Podawać udekorowane cząsteczkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *