Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona łopatka wieprzowa Renaty

Kolejny przepis na znakomity kawałek wieprzowiny. Tym razem łopatka w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: łopatki wieprzowej, czosnku, kolendry, miodu i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1/2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki przyprawy grill ziołowy
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Łopatkę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do niego kolendrę, curry oraz przyprawę grillową.
    Zalać całość oliwą z oliwek, miodem i sosem teriyaki.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć łopatkę.
    Wstawić ją do lodówki na 3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
    Piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *