Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona karkówka Michała

Pyszne i sprawdzone przepisy na mięsne potrawy. Dziś przepis na pieczoną karkówkę Michała. Lista zakupów: karkówka, cebula, musztarda, olej. 
 

Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej dijon
  • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przełożyć wszystkie rodzaje musztardy.
    Wrzucić obraną cebulę pokrojoną w piórka, zioła prowansalskie oraz rozmaryn.
    Dodać jeszcze olej oraz sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia przełożyć mięso razem z marynatą do rękawa do pieczenia.
    Szczelnie zakręcić i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 1 godzinę.
    Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby skórką ładnie się zarumieniła.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *