Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona kaczka z sosem wiśniowym podana

Składniki:

  • młoda kaczka o wadze około 2,5 kg

Sos wiśniowy:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 dkg wiśni bez pestek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej


Sposób przyrządzenia:

Sprawioną kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym szpikulcem pozakłuwać w kilkunastu miejscach skórę, dokładnie wewnątrz i na zewnątrz natrzeć ulubionymi przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na około 60 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C przez około 100 minut. W czasie pieczenia polewać tuszkę powstającym sosem. W międzyczasie przygotować sos wiśniowy. Wszystkie składniki sosu ( bez mąki)wymieszać w niedużym rondlu, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować przez 5 minut. W razie potrzeby dolać kilka łyżek wody. Na koniec skorygować smak przyprawami i zagęścić sos mąką kukurydzianą. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, pozwolić jej „odpocząć” przez 10 minut i używając dużego, ostrego noża podzielić na porcję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *