Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń z sarny w sosie śmietanowo serowym

Składniki:

    • 50 dkg mięsa z udźca sarny lub jelenia, renifera, pokrojone w cienkie plastry
    • 2 łyżki masła
    • 2 obrane i pokrojone cebule
    • 1 łyżka dobrej musztardy
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 3 szklanki mocnego bulionu mięsnego
    • 2 łyżki mąki
    • 2 szklanki śmietany
    • 6 plastrów żółtego sera pokrojonego w kostkę
    • 20 dkg grzybów pokrojonych w plastry
    • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka żurawin lub porzeczek


    Sposób przyrządzenia:
    W dużym rondlu rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso. Gdy mięso się zarumieni dodajemy cebulę i grzyby, dusimy razem 5 minut mieszając, dodajemy sos sojowy, bulion mięsny, żurawiny i musztardę. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i serem i dodajemy do rondla, a gdy zacznie lekko wrzeć przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy mieszając. Podajemy z brukselką i ziemniakami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *