Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa z sosem serowym

Składniki:

  • 2 kg wieprzowiny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • olej
  • 2 cebule
  • ¼ l bulionu
  • 1 duży słoik pieczarek w zalewie
  • 350 g sera topionego
  • 1 duży ser camembert
  • 2 pojemniki śmietany

    Sposób wykonania: 
    Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować musztardą po czym obsmażyć go razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym oleju.
    Następnie wlać bulion i trzymać na małym ogniu około 75 minut.
    Po  tym czasie mięso wyjąć i pokroić w plastry.
    Pieczarki odsączyć z zalewy.
    Zalewę podgrzać razem z serem stopionym aby ser się opuścił, wówczas dodać ser camembert i również go rozpuścić,
    Wlać jeszcze śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Wrzucić jeszcze pieczarki i całość dokładnie wymieszać.
    Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać go sosem.
    Wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Przed podaniem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *