Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa z imbirem

Składniki:

  • 40 g świeżego kłącza imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chi lii
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg wieprzowiny
  • 3 łyżki oleju
  • 5000 ml bulionu
  • 3 łyżki zagęstnika do sosów

    Sposób wykonania:
    Z pomarańczy wycisnąć sok, imbir, czosnek i chilii posiekać.
    Wszystko wymieszać , doprawiając jeszcze solą, pieprzem oraz cukrem.
    Następnie mięso oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Obsmażone mięso zalać marynatą i bulionem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 60 minut.
    Po tym czasie odlać sos a mięso piec nadal tylko już bez przykrycia około 10 minut.
    W między czasie sos zagotować, odrobinę zagęścić, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Mięso pokroić w plastry i polać je sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *