Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa w sosie z pomarańczy

Składniki:
• 1 kg wieprzowiny od szynki
• olej
• sól
• biały pieprz
• tymianek

Sos:
• 3/8 l rosołu mięsnego z kostki
• sok z 2 pomarańczy
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• skórka starta z ½ pomarańczy
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka octu winnego
• 1 kieliszek likieru pomarańczowego
• 2 pomarańcze
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:
Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem po czym obsmażyć go na rozgrzanym oleju.
Następnie skropić mięso wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni na 1 ½ godz.
W trackie pieczenia polewać wytworzonym sosem.
Miękką pieczeń wyjąć a do sosu z pieczenia wlać sok z pomarańczy oraz likier.
Wymieszać i dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z nie wielką ilością wody.
Zagotować i doprowadzić do smaku solą, pieprzem, octem oraz cukrem.
Dodać jeszcze skórkę pomarańczowa, wymieszać i polać mięso pokrojone w plastry.
Przed podaniem przybrać plasterkami pomarańczy.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marlena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *