Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa w chlebowej kruszonce

Składniki:

  • 1 ½ kg wieprzowiny od szynki
  • 3 łyżki startego razowego chleba
  • skórka cytrynowa
  • sól

Marynata:

  • 1 szkl octu
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • 1 szkl madery
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ocet wymieszać z oliwą z oliwek.
Dodać maderę, posiekaną cebulę, listek laurowy oraz estragon.
Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do powstałej marynaty włożyć mięso i odstawić na 2-3 dni.
W trakcie marynowania odwracać mięso co jakiś czas.
Po tym czasie ułożyć mięso na blasze i piec w rozgrzanym piekarniku.
W trakcie pieczenia polewać sosem z pieczenia.
Gdy mięso jest już prawie gotowe wierzch posypać pokruszonym chlebem oraz posiekaną skórką z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *