Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa rozmarynem i czosnkiem pachnąca

Składniki:

    • 1,5 kg mięsa wieprzowego bez kości
    • 2 duże cebule obrane i pokrojone wg uznania
    • 1 łyżka świeżego rozmarynu
    • 4 obrane i posiekane ząbki czosnku
    • 1 szklanka czerwonego wina
    • sól i pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Mięso natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. Ułożyć w odpowiednio dużym naczyniu do pieczenia. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, chwilę razem smażyć mieszając, dodać na dno naczynia z mięsem. Podlać całość winem. Piec przez około 90 minut polewając kilkakrotnie powstałym sosem Przed pokrojeniem pozwolić pieczeni 15 minut „odpocząć” Znakomicie smakuje z ziemniakami piure.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *