Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń w marynacie z miodu i musztardy

Składniki:

  • 1 ½ kg schabu bez kości
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • olej

    Marynata

  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki miodu płynnego
  • kieliszek oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ szklanki ostrej musztardy

    Sposób przyrządzenia:
    Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Miód wymieszać z musztardą, olejem, majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. W glinianym garnku zalać schab przygotowaną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny, raz po raz przekładając je w różne strony. Tak przygotowane mięso ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, obsypać pieprzem, zielem angielskim i suszonymi śliwkami. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około1 ½ godziny. Wyłożyć na półmisek i schłodzić. Udekorować listkami sałaty i upieczonymi śliwkami. Podawać na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *