Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń śródziemnomorska.

Składniki:

    • 1 kg piersi z indyka
    • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    • sól,pieprz
    • 1 cytryna
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 pęczek szałwi
    • 1 pęczek rozmarynu
    • listki szałwi i cytryna do dekoracji

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso opłukać.Obsuszyć i obsmażyć z każdej strony na oleju.Przyprawić solą i pieprzem.Zdjąć z patelni. Cytrynę i czosnek obrać,pokroić w plastry.Szałwię oraz rozmaryn opłukać,oderwać listki szałwi i igiełki rozmarynu od gałązek.Na filet z indyka położyc zioła,cytryne i czosnek.Przymocuj do mięsa nićmi.Piec 40 min. w temp.200 stopni . Danie podajemy tradycyjnie z ratatauille. Aby przygotować ratatauille,pokroić w grubą kostkę 4 papryki,2 cukinie,1 bakłażan,a 3 szalotki pociąć w plasterki.Warzywa podsmażyc na rozgrzanym oleju,dodać ząbek czosnku. Doprawić solą ipieprzem.Podlać 100 ml wody,krótko poddusić.Na końcu dodaj 2 pomidory pokrojone w kostkę,skórke otartą z 1 cytryny i 1 łyżkę przecieru pomidorowego.Zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *