Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń pachnąca bazylią

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • 4 grube plastry wędzonego boczku
  • 4 łyżki masła
  • ½ szklanki czerwonego słodkiego wina
  • pęczek bazylii
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka ziaren jałowca
  • olej

    Sposób przyrządzenia;
    Szynkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku i naciąć dużą kieszeń, wykrojone mięso pokroić w kosteczkę. Czosnek i cebulę obrać i posiekać, boczek pokroić w drobną kosteczkę. Śliwki pokroić w paseczki. Tak przygotowane składniki wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jałowiec, masło i kieliszek wina. Tak przygotowanym farszem napełnić kieszeń z mięsa, a otwór spiąć wykałaczkami. Wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, dodać masło, posypać majerankiem i bazylią. Szynkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C i piec około 90 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym się sosem . Pod koniec pieczenia podlać pozostałym winem. Podawać ciepłą pieczeń z surówką z czerwonej kapusty.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *