Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń dworska z indyka

Składniki:

  • 1i1/2 kg. piersi indyka
  • 15 dag. boczku w plastrach
  • łyżka sklarowanego masła
  • 200 ml. wermutu
  • liść laurowy
  • tymianek
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól


Sposób przyrządzenia:

Umyte mięso ułożyć w salaterce , zalać winem i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce co jakiś czas przewracając. Następnie wyjąc, i zrumienić na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, posolić, wlać marynatę z salaterki, wrzucić listek laurowy, tymianek ,pieprz i otulić mięso plastrami boczku. Przykryć brytfannę pokrywką, wstawić na 90 minut do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia można odkryć brytfannę , aby mięso się przyrumieniło. Potem przykryć i zostawić w piekarniku, aby pieczeń stygła. Pokroić i podawać na zimno z żórawiną lub borówkami.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *