Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca z sosem warzywnym

Składniki:


• 1 kg cielęciny
• 3 łyżki oleju
• 2 marchewki
• 3 łodygi selera naciowego
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 500 ml bulionu
• 200 ml czerwonego wina
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Mięso opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem.
W brytfannie rozgrzać olej, włożyć mięso i polać gorącym tłuszczem, garnek przykryć.
Cielęcinę wstawić do piekarnika i piec, po 15 minutach zdjąć pokrywkę.
Marchewki i seler oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Warzywa ułożyć wokół mięsa po 60 minutach pieczenia, piec kilka minut, wlać bulion i wino. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180ºC, mięso piec jeszcze 40 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną i doprawić.
Pieczeń pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *