Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca z kawiorem

Składniki:

  • 60 dag cielęciny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 op śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 3 dag kawioru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczoną cielęcinę natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Następnie oprószyć mąką i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu, wówczas wlać ½ szkl wody i trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Miękkie mięso wyjąć i ponacinać w plastry, lecz nie przecinając do końca.
W powstałe otwory nałożyć kawior i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu ułożyć cytrynę pokrojoną w plastry.
Sos z duszenia mięsa wymieszać z winem i śmietana po czym zalać nim mięso.
Wstawić do piekarnika na kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *