Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca w sosie serowym

Składniki:

  • 1 ½ kg cielęciny
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki  oleju
  • ¼ litra bulionu mięsnego
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki  bułki tartej
  • 2 łyżki keczupu
  • 15 dkg tartego żółtego sera
  • sól, biały pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć natrzeć olejem  i włożyć  do brytfanki. Umytą, obraną marchewkę i cebulę włożyć  do bulionu , zalać tym mięso i wstawić na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 200stopni C. Pieczeń polewać sosem w trakcie pieczenia. Na 15 minut przed końcem pieczenia mięsa posolić, posypać pieprzem i zalać rozpuszczonym masłem wymieszanym z bułką tartą, keczupem i serem. Pieczeń oddzielić  i pokroić w plastry. Sos przecedzić i polać nim pieczeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *