Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca pychotka

Składniki:

    • comber cielęcy
    • sok z cytryny
    • masło
    • oliwa
    • ½ kg brukselki
    • 1 cebula
    • ziemniaki
    • małe marchewki
    • 1/ szklanki białego wina
    • mąka
    • szczypta majeranku
    • szczypta estragonu
    • czosnek
    • liść laurowy
    • ziele angielskie
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Na pieczeń wybieramy najdelikatniejszą część combra cielęcego od nerki po 5 żebro. Umytą i osuszoną cielęcinę skropić sokiem z cytryny, mocno natrzeć suszonym estragonem, zmiażdżonym czosnkiem, zawinąć w folię, zostawić na 2 dni w lodówce. Wyjąć, natrzeć solą i białym pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na maśle z oliwą ze wszystkich stron na złoty kolor, przełożyć do odpowiednio dużej brytfanny, zalać stopionym masłem, dodać pokrojoną w pół plastry cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, skrapiając w czasie pieczenia winem. W międzyczasie ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać podzielić na części. Brukselkę ugotować na pół twardo, podobnie marchewki. Obsmażyć brukselkę i ziemniaki na maśle, pozostawić w ciepłym miejscu. Miękkie mięso wyjąc, powstały sos zmiksować przyprawić. Na półmisku ułożyć pieczeń, obłożyć ziemniakami, brukselką ewentualnie inne jarzyny wg, gustu. Sos podać w sosjerce.

1 comment for “Pieczeń cielęca pychotka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *