Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarki z sardynkowym farszem

Składniki:

    • 15 dużych pieczarek
    • kilka łyżek białego wytrawnego wina
    • 2 łyżki oliwy

    Farsz:

    • 3 sardynki w sosie własnym
    • zielona pietruszka
    • 1 mała cebula
    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • 2 jajka
    • bułka tarta (alternatywnie)
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Sardynki obsączyć z zalewy. Pieczarki oczyścić. Odciąć trzonki od kapeluszy, trzonki drobno posiekać posiekać. Posiekane sardynki, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane trzonki przesmażyć na oliwie. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone drobno jajko, żółtko surowego jajka, wymieszać i przyprawić. Kapelusze pieczarek napełnić farszem. Jajko skłócić. Każdą pieczarkę umoczyć w jajku, obtoczyć w bułce ( mozna nie panierować), ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Skropić obficie winem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Posypać zieloną pietruszką.
    Pod koniec pieczenia jeśli ktoś lubi można pieczarki posypać wiórkami żółtego sera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *