Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarki w oliwie

Składniki:

    • 1 kg małych pieczarek
    • 1 litr białego wina
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa

    Marynata:

    • 1 szklanka oliwy z oliwek
    • ½  szklanki czerwonego octu winnego
    • sól, cukier, pieprz do smaku
    • natka pietruszki


    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby oczyścić, umyć, odcedzić. Zagotować wino, dodać pieczarki, gotować kilka minut, odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać obrany i pokrojony czosnek i po kilku chwilach obgotowane grzyby.  Smażyć kilka minut mieszając. Przygotować marynatę, oliwę, ocet winny i przyprawy zmiksować. W wyparzonym słoju układać grzyby, dodać kilka gałązek natki pietruszki, dokładnie zamknąć, pasteryzować 15 minut.
    Sugestia: cześć octu winnego można zastąpić sosem sojowym.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *