Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pianka z morelami, śliwkami i orzechami

 

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • łyżka cynamonu
  • 4 – 8 śliwek świeżych
  • 8 – 12 śliwek suszonych
  • 8 – 12 suszonych moreli
  • 4 łyżki rodzynek
  • 8 orzechów włoskich lub laskowych wyłuskanych
  • 4 łyżeczki startej, ciemnej czekolady

Sposób wykonania:

  1. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody.
    Następnie mleko ubić na pianę po czym dodać do niego żelatynę, cynamon oraz cukier.
    Całość dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści a całość zacznie tężeć.
    Przekładamy wówczas szybko do zimnych salaterek.
    Do każdej porcji dodajemy suszone śliwki, orzechy, morele, połówki śliwek.
    Na sam koniec posypujemy startą czekoladą.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *